Ядрена бомбаКонтра-адмиралът от кралските ВМФ Джон Уил счита, че използването на ядрено оръжие в Сирия срещу Ислямска държава ще предотврати създаването от терористите на «мръсна бомба».

 

Британският контра-адмирал подчертава, че за целта идеално подхождат намиращите се на въоръжение в Обединеното Кралство подводници тип «Уенгард», носещи на борда си балистични ракети «Трейдент», които поразяват целта на разстояние над 11 хиляди километра.

Джон Уил заяви:

«Не се получава да спрем джихадистите. Но затова пък няма да допуснем те да създадат мръсна бомба».

ИД мръсна бомба a

Припомняме, че на 3 декември след одобрение от британския парламент, ВВС на Великобритания нанесоха първия авиоудар по позициите на терористите от Ислямска държава в Сирия.

Припомняме, че през юни 2015 година австралийското разузнаване съобщи, че бойците от ИД вече имат достатъчно количество радиоактивен материал за създаването на радиоактивно оръжие за масово унищожаване – “мръсна бомба”. Това съобщи  The Independent , позовавайки се на австралийското разузнаване.

 

Както съобщи тогава шефът на австралийското разузнаване Джулия Бишоп, НАТО е дълбоко разтревожено по повод това, че бойците са получили в изследователските си центрове и болници вещества и материали, до които имат достъп  само държавни служители, според международното право.

 

По данни на разузнаването, вероятността Ислямска държава да успее да създаде биологическо или радиоактивно оръжие, е висока. Във връзка с това в началото на юни бе проведено заседание на Австралийската група – обединение от 41 държави, обявяващи се срещу разпространението на химическо и биологическо оръжия.
За стремежите на ИД да създадат оръжие за масово поразяване се съобщи тогава и в списание Dabiq. Освен това, индийските военни предупредиха, че ислямистите могат да получат ядрено оръжие от Пакистан.

 

Припомняме, че на 6 юни 2015 година Бишоп заяви, че ИД набира висококвалифицирани специалисти за производството на химическо оръжие и вече използва хлор при нападенията си в Ирак. Според нея, всичко това доказва “сериозните усилия” на ИД за създаването на химическо оръжие”.

 

В средата на декември 2014 година правителството на Сирия съобщи на Организацията за забрана на химическото оръжие за завземането от страна на терористичните групировки на промишлени  обекти за съхранение на хлоросъдържащи вещества.

 

Ислямска държава бе създадена в Ирак през 2006 година на базата на 11 радикални ислямистки организации начело с местни подразделения на Ал-Кайда. През лятото на 2014 година ИД установи контрал над някои територии на Сирия и Ирак и провъзгласи халифат със столица в Мосул. Срещу това се обявиха САЩ, Сирия и Иран, а Върховният съд на Русия обяви ИД за терористична организация и забрани дейността й в Русия.

“Мръсната бомба” е оръжие за масово поразяване, с помощта на взривната вълна се разпиляват радиоактивни вещества на значително разстояние.

 

Тагове: ; ; ; ;