Кюрди 4Сирийският конфликт е на път наново да изостри  отношенията между Анкара и Москва, пише турското издание Today’s Zaman.

 

Според данни на изданието, Русия е насочила към «Отрядите на народната самоотбрана» (YPG) на сирийските кюрди от град Камишли в северо-източната част на провинция Хасаке около 100 свои военнослужещи. Камишли и прилежащите му райони частично се контролират от правителствените сили на Дамаск. Именно към този местен военен контингент са се присъединили руски части, инструктори и технически персонал, пише турското издание.

 

Стъпката на Москва може още повече да настрои срещу себе си турското ръководство, продължава изданието.

 

Анкара счита YPG за терористична организация, тясно свързана със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан. Появата на руски военни в Камишли, както се предполага, е за оборудване на намиращото се до града военно летище, а това доказва здравите връзки между Москва и сирийските кюрди. Това още повече вбесява турските власти, пише изданието.

 

Вице премиерът на Турция Тургул Тюркеш в понеделник, 21 януари, оценявайки случващото се на сирийската граница, посочи, че Турция е член на НАТО и разполагането на руски войски в Камишли ще се счита за непосредствена заплаха за неговата държава.

 

Изданието също цитира думите на премиера на страната Ахмет Давутоглу, изречени от него на Международния икономически форум в Давос. Според премиера на Турция, представителите на «терористични групи» не трябва да участват на предстоящите в Женева преговори за Сирия. Под «терористични групи» Давутоглу има предвид в това число и YPG.

 

Припомняме, че по-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова призова властите на Турция да прекратят изтреблението на мирното население в кюрдските райони на страната.

ИД касапница Сирия

«Призоваваме да прекратите изтреблението на мирното население и да отмените комендантския час», — заяви тя.

 

Представителят на руското външно министерство отбеляза също, че Русия призовава Турция да гарантира достъпа на чуждестранни наблюдатели в юго-източната част на страната, където турската армия и полицията провеждат мащабна военна операция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;