Молдавия 14От сряда в Молдова има масови протести на социалистите, привържениците на «Нашата партия» и гражданската платформа DA с искане да се разпусне парламента и да се проведат предсрочни избори.

Привържениците на лявата опозиция на Молдавия (социалистите и «Наша партия»), както и дясноцентристката платформа DA проведоха в петък 8-часов протест в Кишинев.

Според полицията, в протестната акция са взели участие около 5 хиляди граждани. Организаторите на протестите заявяват, че в петъчните акции са участвали 40 хиляди човека.

Исканията на протестиращите не се промениха. Те както преди са против избраното правителство на Павел Филип, за разпускане на парламента и за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Протестите започнаха на площада пред сградата на парламента и на централния площад в Кишинев.

В първия ден на протестите след избирането на правителството, между митингуващите и полицаите, охраняващи парламента, имаше сблъсъци около един от задните входове на парламента. В резултат няколко десетки протестиращи от привържениците на DA нахълтаха в сградата на народното събрание на републиката.

Тагове: ; ;