Меркел Обама Великобритания k_8Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел значителна подкрепа за справяне с бежанската криза в Близкия Изток и Европа, предаде Ройтерс, позовавайки се на на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт.

Двамата разговаряли по телефона в късните часове снощи. Меркел разказала на Обама целите на планираната от нея за 4 февруари в Лондон донорска конференция за сирийските бежанци, която тя ще съпредседателства.

Двамата лидери се обединили около становището, че конфликтите в Сирия и Украйна могат да си решат само с политически средства, съобщи още Зайберт.
Според Обама и Меркел, предстоящата донорска конференция в Лондон ще стимулира международните усилия по въпроса, допълни Белият дом в комюнике. В  изявлението от Белия дом се казва, че

«двамата лидери ще работят заедно през идните месеци, за да окажат закрила и да предоставят помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната».

Обама от своя страна информирал Меркел, че има намерение да организира среща на върха на лидерите, за да издейства нови ангажименти за справяне с бежанската криза.

Тагове: ; ; ; ;