История славянобългарска2От новата програма по литература за 6 клас е отпаднала «История славянобългарска» на Паисий Хилендарски и «Хубава си, моя горо» на Любен Каравелов. Шест са текстовете от български автори задължителни за изучаване — «Косачи» от Елин Пелин, «Братчетата на Гаврош» от Христо Смирненски, «Художник» на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото «Под игото», «Серафим» на Йовков и «Отечество любезно, как хубаво си ти!» на Вазов. Това предвижда проект за новите програми, качени на сайта на министерството на образованието.

Омировата «Илиада» ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9 клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.

Сред произведенията, които ще изучават, са «Любов» от Сафо и «Антигона» от Софокъл. Учениците от 8 клас трябва да са наясно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей.

Тагове: ; ;