Русия Иран 97Реализацията на съглашението по ядрената програма на Иран ще открие пред Русия нови възможности за сътрудничество с Техеран, заяви координаторът на САЩ по споразумението Стивън Мал. Той съобщи също, че групата по спазване на споразумението ще се събира отново пред февруари.

На 16 януари Иран се избави от голяма част от санкциите — в този ден МАГАТЕ предостави доклад, който потвърди готовността на властта в страната да реализира създадената по пътя на дълги преговори програма за значителното понижаване на ядрения потенциал. ЕС и САЩ потвърдиха свалянето на икономическите и финансовите санкции към Иран.

«Мисля, че Русия сега ще има повече възможности за сътрудничество в ядрената сфера. Очаквам, че реализацията на споразумението с Иран ще опрости такова сътрудничество не само за Русия, но и за други страни», — каза той пред журналисти и отбеляза «сериозната роля на Русия» в решаването на ядрената програма на Иран.

«Русия има съществена роля. Тя дори игра водеща роля при решаването на въпросите», — каза Мал и подчерта, че «отношенията между САЩ и Русия по въпросите за неразпространението винаги са били конструктивни».

Тагове: ; ; ; ;