Турция започва операция срещу Работническата партия на Кюрдистан и тя ще продължи, докато регионът не бъде напълно “прочистен”.

Както твърди изданието Yeni Safak, в момента в юго-източна Турция – в провинциите Ширнак, Диарбекир и Мардин има мащабни бойни действия с използването на авиация.

В отговор кюрдите обявиха началото на война срещу Турция.

Разбира се, че и сирийската кюрдска партия “Демократичен съюз”, няма да остане в пас. Така ситуацията в Турция се изостря допълнително.

Вътре в самата Турция вече има ВОЙНА.

През 2005 г. в реч в Диарбекир, столицата на турския югоизток, Ердоган беше първият турски ръководител, който открито призна, че съществува кюрдски проблем, а по-късно в Осло самият той бе инициатор на тайни разговори между МИТ (Национална разузнавателна организация на Турция) и незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Преди две години излежаващият присъда лидер на ПКК Абдула Йоджалан също призова към примирие.

Всичко това обаче бе само опит на Ердоган да спечели кюрдската подкрепа за промяна на конституцията. След като това не се случи, съпредседателят на НДП Селахатин Демирташ в средата на март каза на Ердоган следното:

 

„Ние няма да ви направим президент”.

В отговор Ердоган каза:

„Не може да има споразумение с политическа партия, която е подкрепяна от терористична организация.”.

 

Ситуацията се промени коренно след началото на бойните действия на ВКС на Русия в Сирия и подкрепата на различните кюрдски организации към Русия.

 

Изострените отношения в резултат свалянето на руския самолет Су-24, както и влошените отношения на Реджеп Ердоган с всички съседи на Турция, а и световното недоволство от връзките на разузнавателните служби на страната с терористичната организация Ислямска държава, както и връзките на семейството на Ердоган с метежниците-ислямисти по повод транспортирането и експорта на нелегален нефт от Ирак и Сирия, като прибавим към това и претенциите на различните кюрдски организации за независимост, докараха Реджеп Ердоган до решението да предприеме истински военни действия в гореописаните региони.

 

Турция използва в гореспоменатите региони  тежка артилерия, танкове, има въведен комендантски час, хората не могат да излизат над 20 дена от домовете си, затворени са всички магазини…

 

Ердоган така и не желае да се отзове на молбите на официален Вашингтон да затвори турско-сирийската граница, с което още веднъж доказва съпричастността си към дейността на различните видове терористични организации, действащи на територията на Ирак и Сирия.

Да не забравяме, че Ердоган нахлу без повод и без покана в Ирак, където разположи войска.

 

Световните наблюдатели, както и официалните власи на Сирия отбелязват с тревога, че от Турция непрестанно навлизат въоръжени бандитски формирования, които се присъединяват към терористичните групировки в страната.

 

Световните медии отбелязаха и факта, че дъщерята на Реджеп Ердоган също активно участва в обгрижването на ранени джихадисти на територията на самата Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;