САЩ ИРак _0На САЩ, както и на съюзниците им, които те подкрепят с пари и оръжие, им липсва воля: те не са способни да воюват и да не могат да изработят правилна стратегия, счита американското издание.

 

За последните 25 години САЩ търпят поражение след поражение и голяма част от вината за това може да поеме военното командване на САЩ и армията, пише американското издание Time.

 

САЩ хвърля десетки милиарди долари за подкрепа на правителствените армии на Ирак и Афганистан, но постоянно търпи поражение от противниците там. Тогава защо са били похарчени всичките тези американски долари и е унищожено такова огромно количество противници на САЩ, след като в градовете на власт са американски съюзници, а те един след друг преминаваха в ръцете на врага?

 

Отговорът, според изданието, е съвършено прост и еднозначен: войната има две главни съставляващи — оръжие и воля.

 

САЩ могат да хвърлят милиарди за въоръжение и подготовка на приятелски армии, но ако те нямат желание да воюват, то в края на краищата няма да ги спасят никакви доставки на оръжие. Афганистан, както и Ирак, страдат от слабостта на централното им правителство, издигнато на власт от самите Съединени Щати. В резултат на всичко това войската в тези страни не е достатъчно подготвена и се отличава с ниска безспособност. Но липсата на воля е характерна част не само на американските съюзници. Значителна част от отговорността трябва да вземат върху себе си и самите Щати, и американските военни.

 

Армейските офицери наричат войната в Персийския залив последната военна победа на САЩ. В тази война през 1991 година бе поставена ясна задача — да се изтласка войската на Садам Хюсеин от Кувейт, което САЩ и съюзниците направиха примерно за около месец. Във втората иракска война, а също в афганистанската война такива конкретна цел нямаше. По тази причина тези войни се проточиха прекалено по-дълго, отколкото планираха техните «архитекти», което отслаби тяхната подкрепа от страна на обществеността.

 

В резултат на собствените си действия САЩ създават впечатление за слаба държава, защото първоначалните розови планове съвсем не съответстват на това, което се случва в действителност.

 

И върху създадените руини се появиха възможности, от които се възползваха Иран и Русия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;