СИрия Русия 84Руските бомбардировки в Сирия и успехите на руската армия доведоха до това, че мирните преговори за разрешаване на конфликта в страната могат да не се осъществят. Това пише американското издание The Washington Post.

 

Според изданието, победите на сирийските правителствени войски «са незначителни труднопостижими», но е очевидно, че благодарение на помощта на Русия балансът на силите на земята и на дипломатическата арена вече е в полза на президента на Сирия Башар Асад и неговите съюзници.

 

«Най-силният съюз ще диктува условията. Съответно, или преговорите ще се провалят, защото войската на опозицията няма да иска бъде част от губещия сценарий, или хората на фронта ще кажат: е, добре тогава — и ще продължат да воюват», — счита военният аналитик от Института за близкоизточна политика във Вашингтон, когото цитира изданието.

 

Според аналитика, «ако преговорите не започнат в най-близко време, това ще бъде своеобразен «заден ход» по отношение постигане на главната външнополитическа цел на САЩ — спиране на кръвопролитията в Сирия».

 

Мирните преговори в Сирия са планирани за следващата седмица в Женева. На този етап Русия и Сирия не могат да се разберат за участниците в срещата. Русия и Сирия не са съгласни с присъствието на някои участници в списъка, който бе съставен миналия месец в Ер-Рияд. Русия и Сирия наричат присъстващите в списъка на Саудитска Арабия кандидат терористи.

В отговор Русия предлага на преговорите да бъдат поканени хора от правителството на Асад и представители на сирийските кюрди.

Сирия ново a_

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;