Порошенко dУкраинският президент Порошенко направи обръщение към гражданите на страната си по повод местен празник, символизиращ националното единство.

 

В своето обръщение президентът напомни, че макар гражданите да говорят на различни езици, те могат да бъдат консолидирани само около един държавен език — украинския.

 

Порошенко засегна още темите за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, което нарече приоритет. Той заяви, че се планира Донбас и Крим да бъдат върнати «най-напред в политико-дипломатическия и международно-правовия път», но паралелно ще се повишава военната мощ на Украйна.

 

«Само силна национална войска може да бъде гарант за общността, независимостта, целостта. Сега ние имаме точно такава армия, с която се гордеят украинците и която уважава врагът…Уважава я, защото се бои от нея», — отбеляза Порошенко, както съобщава неговата пресслужба.

 

По-рано днес секретарят на СНБО на Украйна Александър Турчинов по време на срещата си в Анкара със своя турски колега Сейфуллах Хаджимуфтюглу заяви, че

«Украйна и Турция имат уникалната историческа възможност да обединят политико-дипломатическите, военно-техническите и икономическите си ресурси за деокупацията на Крим».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;