кери _kerryДържавният секретар Джон Кери счита, че в близките месеци могат да се изпълнят Минските съглашения, тогава санкциите срещу Русия мога да бъдат свалени.

«В началото на тази седмица тук, в Давос, вице-президентът на САЩ Байдън  и аз се срещнахме с украинския президент Порошенко, за да помогнем за пълното изпълнение на Минските съглашения. Сигурен съм, че благодарение на усилията и легитимните опити да разрешим проблема от двете страни в близките месеци ще можем да изпълним Минските съглашения и да стигнем до момента, в който санкциите могат да бъдат свалени», — заяви Кери по време на речта си в рамките на Световния икономически форум в Давос.

 

Отношенията на Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна. ЕС и САЩ от санкции срещу конкретни физически лица и компании стигнаха до мерки срещу цели сектори в руската икономика. В отговор Русия ограничи импорта на хранителни стоки от страните, които въведоха към нея сакции: САЩ, държавите от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

През април миналата година Украйна започна военна операция срещу ДНР и ЛНР. Според ООН, жертви на конфликта там са вече над 9 хиляди човека.

Контактната група за Донбас прие до този момент три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;