ШенгенПрез пролетта ще нарасне притокът на мигранти към ЕС, което ще провокира непоправимо разрушаване на системата, защото страните-членки на Шенгенското споразумение ще се стремят да възстановят граничния контрол, заяви премиерът на Холандия в Давос.

 

На Европейския съюз му останаха само «от шест до осем седмици», за да спаси Шенген, заяви на Световния икономически форум в Давос премиерът на Холандия Марк Рютте. За това пише The Financial Times.

 

«С идването на пролетта ще нарасне притокът на мигранти, което може да провокира непоправимо разрушаване на системата, защото страните-членки на Шенгенското споразумение ще започнат да възстановяват граничния си контрол. Ние повече не можем да се справим с такова количество бежанци», — заяви холандския премиер в Давос.

 

Холандският политик призна, че известна ерозия в Шенген вече се наблюдава, отчитайки неотдавнашното възстановяване на проверките на границата между Швеция и Дания в отговор на увеличаващия се приток от бежанци.

 

Към подобна позиция, според изданието, се придържа министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, който заяви, че «дори не искам да мисля над въпроса», ще се справи ли Германия с още един милион бежанци през 2016 година след вече пристигналия 1 милион през 2015 година.

 

Немският чиновник счита, че ЕС се нуждае от иницииране на подобие на «плана Маршал» за съдействие за икономическото развитие на страните, съседни на Европа. Целта на тази политика, според него, се състои в създаването на най-добри икономически условия в Близкия Изток и в страните от Африка, макар за подобна програма да са необходими милиарди евро.

 

Изданието посочва също, че Шенгенското съглашение се намира в криза, която се проявява чрез затваряне на границата между Македония и Гърция. Заедно с това Унгария нееднократно вече заявява за плановете си да затвори границите си в случай, че не бъдат предприети мерки за регулиране на миграционната криза. С подобна риторика, както отбелязва изданието, е Австрия, а Великобритания дори прави планове за излизане от Евросъюза.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;