Бежанци 3Кризата с бежанците е сериозна опасност за Европа, заяви премиерът на Франция Мануел Валс в интервю за ВВС по време на форума в Давос.

 

«Eвропа може да умре, а не Шенгенската зона. Ако Европа не може да защити своите граници, самата идея за Европа ще бъде под въпрос», — заяви Мануел Валс, отговаряйки на въпрос, ще умре ли шенгенската зона заради потока от мигранти.

 

Френският премиер уточни, че загива не самата Европа, а «eвропейският проект», европейските ценности, концепцията за Европа Според политика, понякога възниква чувството, че в Европа няма граници, но те съществуват и трябва да се защитават. Сега Европа трябва да предприеме незабавни мерки за контрола над външните си граници.

 

Според Мануел Валс, Европа трябва да заяви твърдо, че няма да приеме всички бежанци, в противен случай европейските общества «ще бъдат абсолютно дестабилизирани».

Политикът отбеляза «смелостта» на канцлера на Германия Ангела Меркел по въпроса за бежанците, но заяви, че нейната политика «елате, ще ви приемем» може да доведе до огромни промени в ЕС.

 

От притока на мигранти страдат не само Германия, но и Австрия, а и страните от Северна Европа и Балканския полуостров, подчерта френският политик.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;