Над 60 % от чехите се против приема на нелегални мигранти в страната, още около 30 % са готови да се съгласят с приема на бежанци само при условие, че те по-късно ще се върнат по домовете си. Това съобщи в петък националното радио на Чехия, позовавайки се на резултатите от най-новото допитване, проведено от Центъра по изучаване на общественото мнение в Прага.

«Само 20 % са съгласни нелегалните бежанци да бъдат приети в Чехия за постоянно. С 8 % нарасна броят на тези, които напълно не са съгласни с приема на мигранти в републиката», — се казва в съобщението.

 

Около 82 % от гражданите на Чехия възприемат нелегалните бежанци като потенциална заплаха за сигурността на страната, голям брой от запитаните виждат в тях заплаха за Европа и мира като цяло.

«Интересът на населението по отношение на ситуацията с нелегалната миграция е огромен, — подчертават организаторите на допитването. Три четвърти от чехите внимателно следят ситуацията. Такъв интерес от страна на населението не е предизвиквало нито едно събитие в Европа за последните 10 години».

 

43 % от запитаните са изразили съгласието си за приема на бежанци от Украйна, се казва в съобщението.

В Полша против приема на бежанци са 53 % от запитаните, в Унгария — 32 %, съобщи Центърът в Прага.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;