агент 8Депутът от руската Държавна дума Андрей Луговой сподели, че английското разузнаване МИ-6 се опитвало да го вербува.

«Великобритания винаги ми издаваше визи и правеха всичко това с огромно удоволствие до май 2006 година, когато ми беше отказана виза, тогава се опита да ме вербува английското разузнаване МИ-6», каза Луговой в ефира на телевизия «Россия 1» в четвъртък вечерта.

 

Председателят на откритото заседание по делото за смъртта на екс-офицера от ФСБ Александър Литвиненко коронер Робърт Оуен в четвъртък представи доклад, в който хвърли отговорността за неговата смърт върху руската държава. Коронерът стигнал до извода, че Литвиненко е бил отровен от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун по време съвместното пиене на чай на 1 ноември 2006 година. По-рано Луговой заяви, че британските експерти са прекарали през полиграф в Москва неговите показания по делото за смъртта на Литвиненко и са стигнали до извода, че той няма общо с това.

 

«Литвиненко загина през ноември 2006 година, а през март-април на мен ми беше предложено сътрудничество. За да ме мотивират, ми беше отказана виза, това се случи през май 2006 година. Говорих за това с Литвиненко многократно, после най-неочаквано ми беше дадена виза. Винаги съм свързвал тези събития», — добави депутатът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;