Молдавия 14Протестиращите в Молдавия щурмуваха парламента след като депутатите утвърдиха са премиер представителя на Демократическата партия Павел Филип. В протестите взеха участие над хиляда човека.

 

Група протестиращи скъса полицейския кордон и нахлу в сградата на парламента. Един от лидерите на опозиционното движение  DA Андрей Настасе заяви, че неговите привърженици ще обкръжат парламента и няма да позволят на депутатите да излязат от сградата.

 

Съставът на правителството и кандидатурата на премиера бяха избрани с 57 от 101 гласове в сряда, 20 януари. Павел Филип трябваше да огласи състава и програмата на новия кабинет от залата за заседания, защото трибуната бе блокирана от опозиционната Партия на социалистите на Молдавия. Депутатите от ПСМ считат правителството за незаконно и настояват да провеждането на предсрочни избори.

 

2016 година Молдавия започна без правителство. На 29 октомври 2015 година действащият министерски съвет с премиер Валери Стрелц подаде оставка след гласуване в парламента. За оставката му гласуваха 65 от 101 депутати.

Политическата криза в Молдавия започна от септември 2015 година. Тогава в Кишинев започнаха протестни митинги. Повод за тях беше т.нар. “кражба на века” – разгорелият се още през пролетта скандал, свързан с превръщането на трите най-големи банки в страната в офшорки и източването на 1 милиард долара.

Молдавия 84

Според бившия посланик на Молдавия в ООН Алексей Тулбуре, щурмът на парламента е напълно закономерна реакция.

 

“Това е напълно очакван отговор на гражданите срещу нарушенията на закона от страна на новото правителство”, — каза Тулбуре.

“Гражданите на Молдавия имат пълното право да изразят народния гняв. Щурмът на парламента е закономерна реакция на противозаконното гласуване на новия състав на правителството. Това е очаквана и заслужена реакция на хората срещу тази политика, която провежда кликата, намираща се на власт. Тези хора нарушиха всички законови процедури, които можеха да нарушат. Недоволството на хората е напълно справедливо”, — каза бившият посланик.

 

Според него, гласуването в парламента е било извършено на 20 януари в пълно нарушение на законовите норми и под прекия натиск на олигарха Владимр Плахотнюк.

 

“Протестиращите излязоха спонтанно. Те очакват лидерите на опозицията, за да координират протеста”, — каза Тулбуре.

 

Припомняме, че протестиращите в Кишинев пробиха полицейските заграждания и нахълтаха в сградата на парламента, за да изразят недоволството си от гласуването на новия състав на правителството.

Полицията използва срещу тях сълзотворен газ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;