Кореспондент на  IMC  отразяващ събитията в югоизточния град Джизре район Ширнак беше ранен вчера, след като турската полиция откри огън по десетки граждани. Турските власти обявиха и въведоха военно положение в града, а полицията буквално е обявила война на всеки, който се опита да приближи района, като дори среля по линейка опитваща се да прибере ранените.

 

 

 

При поредната стрелба от страна на турската полиция са ранени 10 души, един от тях е журналистът от  IMC Рефик Текин, отразяващ събитията в района. Журналистът е  получил огнестрелна рана в десния крак и е откаран за лечение  в държавната болница Мардин.

 

 

 

3

 

» Бях сред хората, които тръгнахме към околностите на  Cudi, за да помогнем да се приберат ранените от улиците. Тогава точно и стреляха по мен. След като взехме убитите и ранени мирни жители, се насочихме към Нусайбин ( улица в района) от където разположената бронетехника откри огън по нас. Всички се опитвахме да се скрием, или да избягаме някъде, изведнъж усетих, че са ме простреляли и паднах на земята. Известно време се опитвах да пълзя и така успях да стигна до някакъв магазин, в който се бяха скрили още няколко ранени. 

Агресията обаче не спря до тук, а продължи— разказва журналистът.

 

 

 

Журналистът разказва още, че след стрелбата при тях идват депутатът от  HDP Фейсал Саръяилдъз и председателят в Джизре Кадир Конур.

 

8

 

 

» Биха ни и ни влачиха по земята ( полицаите). Полицията биеше всички ранени, ритаха ни до идването на линейката. Дори нападнаха и обиждаха медицинския екип на » Бърза помощ». Когато казах, че съм от пресата  за малко ме оставиха на мира, но продължиха да изделвателстват над другите ранени, някой от тях сигурно са починали там, не знам- допълва с оцелелият журналист.

 

 

Ранения журналист реагира остро и с възмущение на информацията излязла в една от турските новинарски агенции, която представила инцидента и самия журналист, като един от 10 терориста, които Силите за сигурност на Турция са обезвредили  ( за да оправдаят стрелбата си).

 

 

» В тази страна много лесно можеш да бъдеш причислен към тероризма; толкова лесно, че дори учените и интелектуалците могат да получат етикет «терористи», да бъдат обвинени в шпионаш и държавна измяна за това, че прокламират мир, а журналистите за това, че си вършат работата. За това е толкова тъжно и жалко такова обвинение да прозвучи от медиите. Сега всеки неудобен може да бъде наречен теросрист- обобщава ситуацията журналистът.

 


Българска редакция News Front.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;