Литвиненко 24_s_nДнес в Лондон бяха представени резултатите от т.нар. публично слушане по нашумялото дело за смъртта през 2006 година на Александър Литвиненко.

 

Съдът във Великобритания не разполага с достатъчно доказателства около факта, че полоний-210, с който е бил отровен Литвиненко, има руски произход. Откритото разследване по делото не беше проведено, а редица слабости в следствените работи предизвикват открити съмнения.

 

Днес е публикуван докладът на председателя на т.нар. публично слушане по делото за гибелта на Александър Литвиненко в Лондон на 23 ноември 2006 година. Съдържанието на доклада е на базата на «материалите от публичното разследване», — както бе обявено от служебните лица по делото.

 

Според доклада, британският съд разполага с достатъчно доказателства, че полоний-210, с който е бил отровен Литвиненко, има руски произход. В документа се отбелязва, че към смъртта на бившия офицер от ФСБ «са съпричастни руските власти и президентът на Русия Владимир Путин».

 

Руснаците Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са наречени в доклада изпълнители на убийството.

 

Заместник председателят на комитета на Държавната дума по сигурносттта и противодействието на корупцията Андрей Луговой вече нарече смешни изявленията на Сколанд Ярд за неговата причастност към убийството на екс-офицера от ФСБ Александър Литвиненко.

 

Разследването по убийството на Литвиненко бе закрито с решение на британското правителство на фона на събитията в Украйна и катастрофата на малоазийския Боинг в източната част на страната.

 

Част от материалите се базират на показанията на анонимни свидетели. Два ключови свидетеля, собственикът на ресторанта «Абракадабра» Дейвид Уест и Борис Березовский, загинаха при неизяснени обстоятелства преди «публичното» дело. Великобритания скриваше от следствието материалите, които свидетелстваха за контактите на най-важните свидетели с представителите на британските служби.

 

Тези обстоятелства ни карат да се замислим за странната поредица от смъртни случаи на територията на Великобритания, при това смърти при загадъчни обстоятелства. Умряха лица, които си сътрудничеха или контактуваха със спецслужбите на Лондон. Представителите на британските спецслужби без всякакви пречки биха могли да контактуват с тях, както и със самия Литвиненко, за да получат компромат срещу политическото ръководство на Русия, а по-късно на тази база да оказват натиск върху провежданата от Москва политика.

 

Припомняме, че малко преди смъртта си Александър Литвиненко получи гражданство от Великобритания.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;