ООН 3Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че вероятно мирните преговори за прекратяване на гражданската война в страната, които са планирани за 25 януари в Женева, ще бъдат отложени за по-късна дата. Това заяви той в интервю за CNN в швейцарския курорт Давос, където се провежда Световният икономически форум.

Според Де Мастура, световните сили продължават да оказват дипломатически натиск върху сирийското правителство и метежниците да започнат преговори.

«Едва ли в неделя, 24 януари, ще може да се каже със сигурност дали женевските разговори ще започнат в планирания срок», — каза той.

Представителят на ООН сподели още, че това трябва да са «сериозни преговори за мир» и на тях трябва да се обсъждат прекратяването на огъня и доставките на хуманитарна помощ за мирното население.

«Вярвам, че можем да започнем разговори. Допускам, че това няма да стане на 25 януари, но ние трябва да продължим да оказваме натиск», изтъкна Мистура и допълни, че Русия има интерес да не участва твърде дълго време в конфликта в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;