Немските самолети Tornado, разположени в Сирия за разузнавателна мисия, не могат да летят през нощта, пишат немските медии.

Шестте немски самолети в Сирия, снабдени с технически средства за наблюдение, бяха прехвалени, че са способни да правят снимки с висока резолюция и инфрачервени фотографии дори в лошо време и през нощта.

Но нощните полети не са възможни, защото пилотите от немските Tornado се заслепяват от твърдя ярките светлини на лампите в кабината, пише Defense News.

Прессекретарят на министерството на отбраната на Германия призна, че «има неголеми технически проблеми, свързани със светлината в кабината».

«Вероятно очилата, които слагат пилотите през нощта, са причината за това ослепяване», — каза той, добавяйки, че министерството очаква решения на проблема в близките две седмици.

Той добави, че «понастоящем в Сирия няма нужда да се лети през нощта» и че «авиационната задача е изпълнена на 100 %».

Торнадо _ids

Миналата година Германия реши да увеличи военния си бюджет. Но дори планираното повишаване на военните разходи няма да върне на немските въоръжени сили мощта, която те притежаваха преди 30 години.

National Interest написа, че немският бундесвер, който в миналото имаше една от най-големите и добре снабдени армии в света, заради недофинансирането в последните десетилетия ще се сблъска със сериозни проблеми.

 

През 2015 година медиите съобщиха, че мисията на бундесвера в Сирия ще продължи до 31 декември 2016 година и ще струва на Германия 134 милиона евро, ще участват 1200 войници.

Тогава генералният инспектор на бундесфера Фолкер Викер на брифинг в Берлин съобщи, че

“Всички 30 Торнадо….се намират в боеспособно състояние и …са готови за изпълнение на възложената мисия. Аналогично и фрегатите”, — каза Викер.

На 3 декември 2015 година, обаче Die Welt

написа, че повече от половината от немските самолети Торнадо не са готови за борба с Ислямска държава. Само 44 % от самолетите, които Германия смята да използва в борбата с ИД, са годни за бойни полети, съобщи немското издание.

Торнадо

“В арсенала на немските ВВС има само 29 боеспособни изтребители Торнадо, което представлява 44 % от общия им брой”, — цитира изданието данните, съдържащи се в доклада на Министерството на отбраната на Германия.

“През 2014 година Германия имаше 38 боеспособни Торнадо от общо 66”,  — отбеляза изданието.

 

Изданието отбеляза също, че “има проблеми и военно-транспортните самолети “Трансал”, само 57 % от тези модели са годни за изпълнение на задачите”.

По-рано министърката на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен каза по повод подготвящата се операция в Сирия:

”Не бива да имаме илюзии. Това е опасна и сложна мисия”.

Според нея, военните разполагат с 30 “готови за използване самолети-разузнавачи “Торнадо”.

Но “в Сирия планираме да използваме шест”, каза тя в ефира на канал N-24.

Тагове: ; ; ;