Леонардо ди Каприо mtvНа церемонията по откриването на Световния икономически форум в Давос американският актьор Леонардо Ди Каприо получи наградата Crystal Award за приноса му в борбата срещу замърсяването на околната среда. Ди Каприо, който през 2014 година бе посланик на мира за ООН по проблемите с климата, заяви, че ако в близко време човечеството не предприеме мерки за запазване на природния баланс на планетата, последствията могат да бъдат ужасяващи.

 

В края на миналата година по време на климатичната конференция в Париж световните лидери постигнаха историческа договореност по практическите мерки за борбата с парниковите газове, заяви Ди Каприо по време на благодарствената си реч в Давос.

 

Беше направена първата крачка, но пред човечеството стои още дълъг път в борбата за бъдещето, отбеляза актьорът.

 

«Ние заедно се борим за запазване на крехкия климат на планетата ни, работим срещу необратимите разрушения, чийто мащаби дори не 

можем да си представим. По време на снимките на документалния филм за промените в климата, които нарушават природния баланс на планетата ни, аз обиколих целия свят. В Гренландия и Арктика ме порази това, че стопяването на ледниците се случва по-бързо, отколкото прогнозираха учените. В Индия фермерите ми разказаха, как пред очите им е било  ликвидирано всичко, което била родила земята. А селското стопанство е техният основен източник на доход», — разказа Ди Каприо от трибуната на Давос.

 

Представителите на световната общност са сигурни: тези последствия са от дейността на човека, заяви популярният актьор.

 

«Предупреждават ни, че в бъдеще ситуацията ще се влошава в геометрична прогресия. Ние просто не можем да допуснем бъдещето на човечеството да стане жертва на алчността на нефтени корпорации», — завърши Леонардо Ди Каприо.

Ежегодната сесия на Световния икономически форум в Давос се провежда за 46 път в града.

Събитието ще продължи от 20 до 23 януари, в него ще вземат участие около 2 500 делегати от 140 страни.

Тагове: ; ; ; ;