Нурджулар 6cfДейността на турските религиозни секти в Крим е ликвидирана, каналите за тяхното финансиране са пресечени, влиянието им сред кримските мюсюлмани е сведено до нула, съобщи вице-премиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

 

Според него, става дума за религиозните секти «Нурджулар» и «Сюлейманджилар», чието влияние в Крим особено нарасна по време на присъствието на полуострова в състава на Украйна.

 

«В Крим е прекратена дейността на две международни екстремистки организации «Нурджунлар» и «Сюлейманджилар». Каналите за тяхното финансиране са прекратени, идеологията и мисионерите вече се намират извън пределите на Руската Федерация», — каза Балбек по време на среща с полски журналисти.

 

Според него, прекратена е дейността на полуострова на възпитателно-образователните и религиозни учреждения на горепосочените турски секти.

 

«Сюлейманджилар» e продукт на турските специални служби, а «Нурджулар» e американски проект в турска опаковка», — подчерта вице-премиерът.

 

Според Балбек, в републиката е прекратена работата на Турската агенция за сътрудничество и развитие, която под формата на подкрепа на кримските татари засилва влиянието на Турция на полуострова.

 

«Нурджулар» e екстремистко международно обединение, неговата основна цел е създаването на световна ислямистка държава, халифат. Затова за участниците в обединението се създават учебни заведения за възпитаване на предани привърженици на вероучението. 

 

Различните подразделения на «Нурджулар» нямат официална регистрация в Русия и действат конспиративно.

 

От 2008 година с решение на Върховния съд на Русия «Нурджулар» e обявена за екстремистка организация и дейността й на територията на Руската Федерация е забранена, защото целта на организацията е формиране на групи сред гражданското население с позитивно възприятие към смъртта, съчетана с готовност за саможертва в името на учението.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;