Нурджулар 6cfДейността на турските религиозни секти в Крим е ликвидирана, каналите за тяхното финансиране са пресечени, влиянието им сред кримските мюсюлмани е сведено до нула, съобщи вице-премиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

Според него, става дума за религиозните секти «Нурджулар» и «Сюлейманджилар», чието влияние в Крим особено нарасна по време на присъствието на полуострова в състава на Украйна.

«В Крим е прекратена дейността на две международни екстремистки организации «Нурджунлар» и «Сюлейманджилар». Каналите за тяхното финансиране са прекратени, идеологията и мисионерите вече се намират извън пределите на Руската Федерация», — каза Балбек по време на среща с полски журналисти.

Според него, прекратена е дейността на полуострова на възпитателно-образователните и религиозни учреждения на горепосочените турски секти.

«Сюлейманджилар» e продукт на турските специални служби, а «Нурджулар» e американски проект в турска опаковка», — подчерта вице-премиерът.

 

Според Балбек, в републиката е прекратена работата на Турската агенция за сътрудничество и развитие, която под прикритието на подкрепа на турските татари, е засилвала влиянието на Турция в Крим.

 

«Нурджулар» e eкстремистко релогиозно обединение, чиято цел е създаването на световна ислямистка държава, халифат. 

 

За целта за участниците в него се създава система от учебни заведения за възпитаване на предани привърженици на вероучението.

 

«Нурджунлар» няма официална регистрация в Русия и действа конспиративно.

 

От 2008 година с решение на Върховния съд на Русия «Нурджулар» e призната за екстремистка организация и нейната дейност е забранена на територията на Русия, защото целта й е формиране на групи с позитивно възприятие към смъртта, съчетано с готовност за саможертва в името на учението.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;