Искандер 1Русия толкова добре е укрепила Калининград, че това предизвика безпокойството дори на американските генерали.

Както пише италианското издание  Il Giornale, военната групировка в този изолиран регион за Русия е способна да отговори достойно на всеки превантивен удар на НАТО.

В отговор на разширяването на НАТО в руската база в Калининград е разработена мощна система на отбрана, способна в случай на конфликт да установи зона без полети, която да се простира от Калининград на разстояние, обхващащо една трета от въздушното пространство на Полша.

Пентагонът следи региона от 2012 година, продължава изданието. Но едва в последните седмици американските военни са осъзнали истинските мащаби на руските сили.

Изданието отбелязва, че това «откритие» заставило дори командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Франк Хоренк да говори за «крайно опасна ситуация».

Италианското издание нарича ракетната система «Искандер» едн от най-опасните видове оръжия от руския арсенал. Комплексът има максимална далечина на стрелбата 480 километра. Той може да избегне най-съвременната ПВО, в това число противоракетната отбрана на САЩ. Пускът на ракетите може да бъде осъществен за 16 минути, а в случай на готовност — за четири минути. Втората ракета може да бъде пусната за по-малко от 50 секунди.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;