ЕС 1_XLОколо 5000 европейци се бият на страната на Ислямска държава в Ирак и Сирия, заяви холандския министър на външните работи Берт Кундерс в изявление пред Европейския парламент в Страсбург.

Напълно е възможно терористичните актове от Париж да се повторят, територията на действие на терористите се разширява, допълни той.

„След тероризма в Париж повече няма да бъдем свидетели на подобни атаки на омразата. Но не съм убеден, че това е възможно. Европа е в състояние на повишена заплаха. Тя се разширява, имайки предвид последните атаки в Истанбул, Пакистан и Индонезия», каза Кундерс пред ЕП.

 

«За холандското председателство в ЕС е особено важно отпадането на пречките за обмена на разузнавателни данни в ЕС, както и приложението на гласуваните мерки по въпроса за борбата с тероризма, което е спешна задача», — допълни той.

Според него, за Европейския съюз е особено важно сътрудничеството със САЩ, охраната на външните граници и заздравяването на отношенията с партньорите от Сeверна Африка, Близкия Изток, Турция и Западните Балкани.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;