Литвиненко 24_s_nБританският съд обвини за смъртта на екс-офицера от ФСБ Александър Литвиненко Русия, се каза в доклада след откритото заседание.

«Свидетелствата дават големи основания да се счита, че руската държава е отговорна за смъртта на Литвиненко», — се казва в заключението на длъжностното лице Роберт Оуен.

Британският съд твърди, че операцията по ликвидирането на Литвиненко е могла да бъде проведена само от ФСБ.

«Имайки предвид свидетелствата и експертизите, които са ми предоставени, считам, че операцията на ФСБ по убийството на Литвиненко е била одобрена от господин Патрушев, а също от президента Путин», — се казва в заключението на Оуен.

МВнР на Русия заяви, че Москва счита слушанията по «делото Литвиненко» за избирателни, а британската страна няма намерение да променя курса си към политизация на процеса.

Линвиненко, който избяга във Великобритания през 2000 година, умря през ноември 2006 година скоро след получаването на британско гражданство. След смъртта му специалистите от британската Агенция по охрана на здравето твърдят, че са открили в организма му  значително количество радиоактивен полоний-210.

Тагове: ; ; ; ; ;