ИД 4bВследствие успехите на армията на Сирия се забелязват разногласия сред командния състав на терористичните групировки. Фиксирано е и бягството на значителни групи терористи към границите на Турция и Йордания, съобщи официалният представител на ВС на Сирия бригаден генерал Али Майхуб.

 

«Успехите на ВС на САР в последните седмици доведоха до голям спад в моралния и боеви дух на терористичните групи, разбираме за разногласия сред командния състав на терористите, както и за бягството на голям брой метежници към турската и йорданската граници», — заяви генерал Али Майхуб.

 

Той отбеляза, че ВС на САР «продължават да изпълняват задачите си с висок морален дух» и «са преизпълнени с решимост да постигнат големи успехи в борбата срещу тероризма, за установяване на стабилност и сигурност на всяка педя родна земя».

САР

Широката експанзия на Ислямска държава, завзела значителна територия в Ирак и Сирия, стана един от основните проблеми за 2014 година. Групировката, която според ЦРУ е 30 хиляди бойци, провъзгласи върху завзетите територии халифат и се старае да разширява заграбеното.

 

Ислямска държава започна активните си бойни действия в северната част на Ирак в началото на лятото миналата година. Понастоящем въоръжените групи на Ислямска държава контролират до една трета от иракската територия, а в провинция Анбар — около 80 %.

 

Данните за числеността на екстремистката организация варират — от 50 до 200 хиляди бойци. Единен фронт срещу Ислямска държава няма: с групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция начело със САЩ (до момента е ограничила действията си само с въздушни удари), а също кюрдите, ливанските и иракските шиитски опълченци.

 

Най-активни действия срещу Ислямска държава извършват ВКС на Русия.

 

В резултат на активните терористични действия на Ислямска държава до момента загинаха хиляди мирни жители, а няколко милиона се превърнаха в бежанци.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;