Атина не е правила никакви опити да получи пари от Москва, защото тройката кредитори би спряла по-нататъшните преговори, докато получените средства не бъдат изчерпани чрез изплащане на заемите за МВФ, заяви екс-министърът на финансите на Гърция.

 

Правителството на Гърция по време на кризисните преговори с международните кредитори в началото на 2015 година е имало подготвен алтернативен план и се е договорило за кредит от Китай, но Берлин не е позволил да се вземат пари от Пекин. Подробности от екс-министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис в интервю за програма «История» на телевизия Skai.

 

«План Х» бе подготвен в случай на натиск от страна на министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле и другите партньори за излизане на Гърция от еврото, а групата по неговата подготовка се оглавяваше от Варуфакис.

 

В продължение на половин година Гърция води преговори с международните кредитори, които  натрапваха на страната третия меморандум за кредити срещу реформи. Европейската централна банка спря финансирането на гръцките банки, в страната се разрази остра финансова криза. Един от възможните пътища за изход от нея бе преминаването на Гърция към драхмата и търсене на помощ от други държави.

 

«План Х» предвиждаше реструктуризация на гръцките облигации в ЕЦБ за 27 милиарда евро и въвеждане на паралелна система на плащане, разказва Варуфакис.

«Моето очакване беше, че ние ще можем да използваме като инструмент облигациите за 27 милиарда евро», — каза той.

Варуфакис съобщи, че Гърция е търсела източници на кредитиране извън пределите на Европейския съюз, но той е бил против да се искат пари от Русия.

 

«Нямах абсолютно никаква връзка с руските измерения на нещата, към които се отнасях особено отрицателно. Струваше ми се неправилно да се прави какъвто и да е опит да се вземат пари от Владимир Путин. Ако вие искате, можем да обсъдим защо. Не мисля, че това има значение», — каза Варуфакис.

 

Преди визитата на премиера на Гърция Алексис Ципрас в Русия в медиите започнаха да се появяват публикации без да се позовават на каквито и да било източници, че Атина ще моли за пари Русия. В частност, ставаше дума за 5 милиарда евро — аванс за строителството на газопровода за доставка на руски газ през гръцка територия в Европа. Официалните лица опровергаха съобщенията. Бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, който няколко месеца водеше преговори с Русия за газопровода, заяви, че Гърция не е искала пари от Москва и гръцката държава не се е обръщала към руската държава за финансова помощ, за кредити.

 

Варуфакис също заяви, че не е правил никакви опити да получи пари от Русия.

 

«Да предположим, че бяхме получили 5 милиарда евро за тръбопровода. Какво щяхме да направим с тях? Щяхме да ги сложим в хазната на държавата и държавната банка? Веднага тройката кредитори щеше да разбере, че имаме 5 милиарда и просто щяха да спрат по-нататъшните преговори докато не платим всичко, което дължим на МВФ», — каза Варуфакис.

 

Според него, съвсем друга е била ситуацията с Китай. С тях е имало договорка.

Ципас Путин cy_pu_0

Варуфакис сподели, че не е искал да говори подробно за това, но е съобщил, че в първите дни след назначаването му за министър е посетил пристанище Пирея и се е срещнал с представители на китайската компания Cosco, която работи на пристанището. Казал е, че министерството на финансите е отворено за инвестиции.

 

«Така започна процеса на установяване на връзки с китайските представители. Вице-премиерът на Гърция Янис Драгасакис по време на визитата си в Пекин постигна формално споразумение за преки инвестиции в конкретни сектори и едновременно за кредитна линия за гръцкото правителство в случай, че започнем да пускаме облигациите. Целта беше да покажем, че гръцкото правителство има възможност да сключи кредитно споразумение с други страни, за да не ни оказват натиск от ЕЦБ», — разказа екс-министърът.

Според него, за всичко попречила Германия.

 

«Това споразумение беше анулирано с един телефонен разговор от Берлин. В Пекин.», — каза Варуфакис, отбелязвайки, че не иска повече да говори на тази тема.

Russian President Putin and Greek Prime Minister Tsipras attend a signing ceremony at the Kremlin in Moscow

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;