Турция като полицейска държава знае за всички прехвърляния на хиляди бежанци и мигранти от своя територия към Европа, но Анкара не прави нищо, за да спре миграционния поток, заяви бившият главен секретар на МВР на Гърция по въпросите за миграцията, доцент по международно право и външна политика в атинския университет Ангелос Сиригос.

 

Днес президентът на Гърция Прокопис Павлопулос в интервю за немската преса заяви, че бреговите власти на Турция подкрепят нелегалните превозвачи.

 

«Имаше периоди, когато на ден от Турция в Гърция пристигаха по 10 хиляди човека. За да се прехвърлят 10 хиляди човека, трябват поне 180 автобуса, които да ги доставят до крайбрежието. Трябват поне 350 лодки за превозването им. Това не е малък брой. Един ден може да не ги забележат, не може в продължение на много дълъг период бреговите власти на Турция да не видят това придвижване», — заяви юристът.

 

«Турция е полицейска държава. Тя добре контролира всичко. Не може ежедневното пътуване на 150-200 автобуса и отплуването на стотици лодки да остане извън погледа на турските власти. Не е възможно. Излиза, че цялото това грандиозно движение на хора е известно на турските власти», — заяви Сиригос.

Бежанци dc_XL

Според него, Турция в голяма степен може да спре влизането на мигрантите.

 

«През 2015 година в страната влязоха 850 хиляди човека — това са огромни числа за Гърция. Мисля, че заради лошото време сега ще намалее броят на мигрантите за няколко месеца, но после отново ще се превърне във вълна», — каза Сиригос.

 

Според него, сега в Гърция се намират законно 792 хиляди мигранти, в това число в Гърция живеят 17.500 човека от Русия.

 

«Колко са нелегалните емигранти, не знам — те пристигат ежедневно. Тяхното количество може да се увеличи значително в следващите месеци, ако бъдат затворени границите в Европа», — счита юристът.

 

Според него, няма лесно решение на мигрантската криза с бежанците.

 

«Налице са два елемента — правителството, което отвори вратите и Германия, която през август заяви, че ще приеме всички в страната. Оттук тръгна това преселение на народите. Тръгнаха сирийските бежанци от Ливан, те през Турция отиват в Европа. Много е трудно вече да се спре това движение. Гърция сама не може да направи нищо. Трябва да е налице сътрудничество с другите европейски държави. И с Турция. Но тя не иска никакво сътрудничество. Защо ли? Да не би Турция да иска това велико преселение на народите да се случи?», — каза Сиригос.

 

По данни на европейската агенция по контрол над външните граници Фронтекс, за 2015 година в ЕС са пристигнали над 1.2 милиона мигранти. Еврокомисията заяви, че настоящата миграционна криза в света е най-голямата от времето на Втората световна война.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;