Турция като полицейска държава знае за всички прехвърляния на хиляди бежанци и мигранти от своя територия към Европа, но Анкара не прави нищо, за да спре миграционния поток, заяви бившият главен секретар на МВР на Гърция по въпросите за миграцията, доцент по международно право и външна политика в атинския университет Ангелос Сиригос.

Днес президентът на Гърция Прокопис Павлопулос в интервю за немската преса заяви, че бреговите власти на Турция подкрепят нелегалните превозвачи.

«Имаше периоди, когато на ден от Турция в Гърция пристигаха по 10 хиляди човека. За да се прехвърлят 10 хиляди човека, трябват поне 180 автобуса, които да ги доставят до крайбрежието. Трябват поне 350 лодки за превозването им. Това не е малък брой. Един ден може да не ги забележат, не може в продължение на много дълъг период бреговите власти на Турция да не видят това придвижване», — заяви юристът.

«Турция е полицейска държава. Тя добре контролира всичко. Не може ежедневното пътуване на 150-200 автобуса и отплуването на стотици лодки да остане извън погледа на турските власти. Не е възможно. Излиза, че цялото това грандиозно движение на хора е известно на турските власти», — заяви Сиригос.

Тагове: ; ; ;