ШенгенСлед два месеца Шенген ще рухне, ако Европа не обуздае миграционната криза. Такива опасения изразяват вече не само отделни страни от ЕС, но и ръководството на съюза. Отделните държави вече самоволно прекратяват Шенгенското споразумение. 

 

Ако за два месеца Европа не успее за обуздае миграционната криза, Шенгенската зона ще претърпи крах. Това във вторник заяви шефът на Евросъвета Доналд Туск по време на речта си в Европарламента. Той предупреди, че ЕС «ще се провали като политически проект», ако не може да гарантира контрола над външните си граници.

«Заседанието през март ще бъде последният шанс да се разбере работи ли нашата стратегия…Ако не работи, ще се сблъскаме с печални последствия, такива като ликвидирането на Шенгенската зона. Разбира се, тази алтернатива на стратегията ни не е радостна, затова  призовавам страните-членки в пълна сила да реализират стратегията», — заяви Туск.

 

Туск не е самотен мохикан по отношение на мрачните прогнози. Почти същото изявление направи премиерът на Холандия Март Рюте, който е сигурен, че Европа няма да може да се справи с наплива от мигранти, както миналата година. С него не спори и председателят на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер, който посочи, че Шенген е на ръба на оцеляването си. За това, че ситуацията с бежанците става все по-сериозна, говори във вторник и премиерът на Сърбия Александър Вучич. Той припомни, че в близките дни Шенгенското съглашение ще бъде спряно от Австрия, а с това процесът няма да спре.

 

«Веднага след това същото ще направи и Словения, ние сме готови още да помогнем на македонската полиция, да изпратим там допълнителни полицейски части, но при всички положения няма да можем да защитим нашите държавни и национални интереси», — каза премиерът.

 

Припомняме, че в събота Австрия обяви, че спира Шенгенското съглашение, въвеждайки поголовен контрол над границата. В страната ще се засили контролът над мигрантите и ще се връщат тези, които нямат право на убежище.

 

Негативни прогнози по повод бъдещето на единна Европа и шенгенската зона постоянно дават и лидерите на много държави, които са против приемането на нови бежанци от Африка и Близкия Изток. Това в най-голяма степен касае страните от т.нар. «нова Европа», чийто ресурси явно не са достатъчни за приемането на бежанци.

 

Впрочем, в последно време започва да се променя и позицията на големите и мощни в икономически план държави.

 

В началото на януари канцлерът на Германия Ангела Меркел говореше за това, че шенгенската зона вече не може да работи в обичайния си формат, докато миграционната криза не бъде разрешена. Тя вижда изход от кризата само чрез превръщането на нелегалната миграция в легална.

«Ако ние не решим това, шенгенската зона не може да съществува в този вид, в който тя съществува», — подчерта канцлерът, говорейки за бъдещето на ЕС.

 

Според информация от граничната агенция Фронтекс, външните граници на Европа от 1 януари до 1 ноември 2015 година са пресекли 1.2 млн нелегални мигранти. Това е абсолютен рекорд в историята на ЕС. При това Фронтекс не дава никакви оценки по повод следното: колко случаи не са били фиксирани от европейските гранични служби.

 

В Еврокомисията не изключват, че в Европа до края на 2016 година ще влязат още 3 млн мигранти. Германските власти прогнозират, че в страната ще влязат до края на 2016 година още 800 хиляди бежанци. По данни на МВР на Германия, за 10 месеца на 2015 година в Германия са пристигнали 758 хиляди бежанци.

 

Така се затвърждава мнението, че шенгенската зона в този си вид е недееспособна. 

 

«В Европа трябва да се приложи нова миграционна политика. Шенгенската зона в настоящия й вид е остаряла. Трябва ни нов шенген», — каза екс-президентът на Франция Никола Саркози, който отново ще се бори за висшия държавен пост.

 

Според него, Европа «ще трябва да се примири с това, че ще разграничим военните бежанци, т.е. тези, които бягат от войната, от всички останали. Военните бежанци трябва да се върнат вкъщи след като войната свърши. Именно затова в Сирия ни е нужен мир», — каза Саркози.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;