Путин евреи 3Президентът на Русия Владимир Путин призова евреите да се върнат в Русия — за да не стават жертви на мощния антисемитизъм в европейските държави.

 

Лидерът на Еврейския европейски конгрес Вячеслав Кантор заяви, че положението на евреите в Европа е «по-лошо от времето на края на Втората световна война», отбелязва се ръст на антисемитизма.

«Нека дойдат при нас. При Съветския съюзи заминаха, сега нека да се върнат»,  — реагира на думите му Путин.

 

Президентът на Русия отбеляза, че не мисли, че в Европа е станало » чак толкова зле», макар и да забелязва влошаване на ситуацията.

 

В сряда бе съобщено, че депутатът от градския съвет на Кретей около Париж и син на основателя на местната еврейска община 73-годишният Ален Гозлан е бил убит в дома си.

 

В последните дни във Франция имаше няколко нападения на базата на антисемитизма. В понеделник, 11 януари, в Марсилия 15-годишен подрастващ, въоръжен с мачете, е нападнал учител от еврейското училище. Пострадалият е бил ранен в гърба и ръцете. Полицията е задържала нападателя, който обявил, че действа по волята на Аллах и от името на терористичната организация Ислямска държава.

 

На 12 януари лидерът на еврейската община в Марсилия равинът Цви Амар е посъветвал членовете на общината да не носят традиционните еврейски шапки на публични места, за да запазят живота си, — заяви той в ефира на френския телевизионен канал BFM.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;