Финландия flyРусия ще предприеме мерки, ако Финландия влезе в НАТО, това властите трябва да го имат предвид, заяви в интервю за Huvudstatsbladet бившият шеф на разузнаването на страната полковник Сакари Валиинмаа.

В последните години полковникът активно следи развитието на военно-политическата ситуация в Русия и обръща внимание върху нарастването на отбранителната й способност.

«Финландия трябва да признае, че ние имаме за съсед-свръхдържава, която в последно време активно натрупва военна мощ, модернизирайки техниката си, провеждайки традиционни и предварително планирани учения, както и внезапни необявени учения — нов феномен», — разсъждава полковникът от разузнаването.

 

Но нарастването на военната мощ на Русия не означава непременно заплаха за Финландия — финландското разузнаване не е фиксирало никакви признаци на подобна заплаха.

 

Валинмаа все пак отбелязва сериозната позиция на Русия по отношение на НАТО. Той счита, че Москва отдавна се опитва да попречи на Хелзинки да влезе в алианса. Руската позиция е еднозначна — ако финландците се присъединят към алианса, Москва ще реагира незабавно, заяви той.

«Разбира се, че влизането в НАТО е вътрешнополитически въпрос за Финландия, но ние не можем просто така да отхвърлим претенциите на съседна страна и просто да вдигнем рамене», — поясни Валинмаа.

Тагове: ; ; ; ; ; ;