На пленарната сесия на Европарламента председателят на Европейския совет Донълд Туск, заяви че политическата система на ЕС изживява критичен момент.

dt

снимка Reuters

Миграционната криза се превърна в » критически момент» за политическата система на Евросъюза, заяви във вторник 19 януари  председателят на Европейския съвет Донълд Тъск.

« Що се касае до миграционните проблеми, то днес критичен момент е настанал не само в имплементацията на решенията ни  (  страни членки на ЕС)  относно разрешаването на миграционната криза, критичен момент е настъпил и за цялата политическа система в Европа» —   Ако не пазим външните граници на ЕС, ще се разпаднем като политически съюз, заяви  Туск по време на пленарната сесия на Европейския Парламент в Страсбург.

В днешната ситуация е » много трудно да бъдат дисциплинирани страните-членки»- като може би тук главата на Евросъвета  визира растящото  вътрешно несъгласие в европейските страни идващо от взетите политически решения и протестите на хората, които не виждат смисъл и сигурност от предпритите мерки и решения.

 

 

es

 

 

» Ако не защитим външните граници на Европейския съюз сме обречени на поражение като политическо съобщество»- сподели пред евродепутатите Доналд Туск.

В условията на такава дълбока миграционна криза няма алтернативи за защита на външните граници на пространството, и решенията трябва да бъдат открити не по-късно от юни 2016.

 

Държавните глави и правителствата вече бързо са дали съгласие на предложението на Европейската комисия за укрепване на външните граници, но в същото време Туск изрази недоволство от темповете на организация на първичните пунктове за регистрация на мигранти, осигуряването на безопасност в страните, приемащи първите вълни, положението с преселението и преразпределението на бежанци, връщането на мигранти в родните места, и изпълнението на съвместния план с Турция.

 

 


Според Донълд Туск, заседанието на Европейския Съвет през март е последна възможност да се види и признае, действа ли европейската стратегия по отношение на мигрантите, което значи, че остават не повече от 2 месеца за овладяване на ситуацията.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;