Бежанци поток 41Германия и Австрия разработват план за затваряне на границата за бежанците между Гърция и Македония, пише във вторник таблоидът Bild.

 

Според изданието, съгласно плана на експерти от Виена, Брюксел и Берлин, границата ще бъде затворена и над нея ще бъде разположено сериозно наблюдение. На Балканите ще трябва вече да започнат да разделят бежанците на политически и икономически. За да се реализира планът, ще се наложи увеличаване на контингента на граничната агенция на ЕС Фортест в региона.

 

«Целта: ако Гърция не може да спре потока от бежанци от Турция и ако Турция от своя страна не се справя, то потокът трябва да бъде спрян от Гърция. Работата трябва да започне от март. Следствие: Гърция ще се превърне в мегалагер, европейски център за бежанците, разпределителен и депортационен център», — пише изданието.

 

В тази връзка, според данни на изданието, Гърция може да разчита на европейски финансова помощ в размер на 320 милиарда евро.

 

Що се касае до разпределението на бежанците, то новата програма предполага от общия поток да се отделят мигрантите от Мароко, Алжир, Пакистан и Бангладеш — и те да се депортират направо от Гърция.

 

Изданието се позовава на австрийските «правителствени кръгове». Според тяхната информация, в последно време за разлика от лятото и есента потокът бежанци се е променил и сега «има повече икономически бежанци», които се насочват на север.

 

Отбелязва се, че и канцлерът Ангела Меркел, и австрийският концлер Вернер Файман изпитват сериозен натиск както от страна на опонентите си, така и от редица свои съпартийци.

 

Изданието НЕ отбелязва, че ако границата между Гърция и Македония бъде затворена, то потокът от бежанци ще се насочи от Гърция през България.

 

През ноември 2015 година стана ясно, че потокът от бежанци на гръцко-македонската граница става все по-голям. Македония издигна ограда, за да спре мигрантите, което създаде допълнително напрежение на границата.

 

Оградата е факт. Бежанците вече не могат да я преодолеят, а и полицията я пази.

 

През границата преминават само мигранти-бежанци от конфликтни точки. Македонците пускат хора само от Ирак, Сирия и Афганистан. Гърците пък извършват последната си проверка от другата страна.

 

Липсват храна, подслон и елементарни санитарни условия. А идват все повече бежанци.

Според Дойче веле, «повечето българи възприемат бежанците като опасност и риск. 63 на сто от българите считат, че бежанският поток е опасен за страната.

Тагове: ; ; ; ;