Russian President Vladimir Putin smiles as he celebrates International Women's Day in SochiРусия и нейният лидер Владимир Путин често стават повод за горещи дискусии между кандидатите за президентския пост в САЩ.

Някои анализатори твърдят сериозно, че победител на предстоящите избори в САЩ е Путин. 

 

Президентската кампания в САЩ набира скорост. По време на телевизионните дебати се развихрят могъщи страсти. Претендентите за поста президент правят изявления по широк кръг въпроси. Но всеки път по един или друг начин става дума за Русия.

 

По време на телевизионните дебати кандидатът за президент и бивш държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която е фаворит в президентската избирателна кампания от Демократическата партия, характеризира отношенията си с Владимир Путин като «интересни и уважителни».

«Имахме моменти на много твърдо общуване един с друг, — каза тя. — Трябва да разберем как в бъдеще да работим с него. Вече знам, че той е човек, с когото през цялото време ще ви се наложи да отстоявате тезата си», — призна Клинтън, сравнявайки Путин с «човек, който може да вземе толкова, колкото може, докато не се съгласите с него».

 

Тя отбеляза, че се е радвала на европейските санкции срещу Русия заради събитията в Крим и Донбас.

«Ние трябва да сме заедно и да не допускаме Путин да започне още по-агресивна политика в Европа и в Близкия Изток», — добави Клинтън.

 

По-рано Хилъри Клинтън се пошегува за умението на Путин да го преизбират на всички избори.

«Путин няма толкова много качества, които да предизвикат моето възхищение, но това, че той може да стане и да каже: «Аз ще бъда вашият следващ президент», е по своему привлекателно»,- пошегува се екс-държавният секретар през есента миналата година.

След това изказване Клинтън обеща да оказва допълнителен натиск върху Русия, ако я изберат за президент на САЩ.

 

Другият претендент от демократите — Барни Сандерс — по време на същите дебати заяви, че е повече от необходимо да се промени подходът към приоритетите в сферата на отбраната и да се инвестират по-големи финансови потоци за борбата с глобалния тероризъм, а не срещу «руския фактор».

«За съжаление, голяма част от нашия отбранителен бюджет както и преди се насочва за студената война със Съветския съюз. Много малка част от бюджета — по-малко от 10 % — е насочен за борба с Ислямска държава и международния тероризъм», — каза той.

 

Републиканците за Путин: от любов до ненавист

 

Демократите говорят за Путин и Русия буквално на всички телевизионни дебати. Аналогична е ситуацията и сред републиканците. Те спорят и говорят за Русия не по-малко. Най-популярният кандидат от републиканците е милиардерът Доналд Тръмп, който подкрепя Путин всячески. Макар за Русия да говори не само той. В края на миналата седмица бившият губернатор на Флорида Джеб Буш заяви, че Русия и Китай отстояват своите интереси по-успешно от САЩ.

«Не разбирам, защо президентът счита, че всичко върви добре. Терористите си остават безнаказани, Китай и Русия налагат интересите си със скоростта на светлината, а ние им отстъпваме», — каза Буш.

 

В средата на декември Буш критикува Тръмп за неговата симпатия към Путин. Според Буш, руският лидер хвърля ръкавица на САЩ в глобален мащаб.

«Ние губим влиянието си в света, а Путин, точно обратното — засилва го. Той не ни е съюзник», — заяви бившият губернатор и добави, че счита демонстрацията на сила за най-добрия начин да се противопостави на Русия на международната арена.

 

Припомняме, че в средата на декември Тръмп нарече Путин истински лидер — за разлика от настоящото ръководство на САЩ.

«Президентът на Русия ръководи страната, той е лидер, за разлика от този, който имаме в нашата страна», — каза Тръмп.

 

Той призна, че е поласкан от отзива, който получи от Путин в резултат на предшестваща негова реплика.

«Похвалата от негова страна винаги е нещо добро, особено ако идва от човек, който оглавява Русия», — отбеляза политикът.

 

Путин нарече Тръмп талантлив и «много ярък човек, без всякакво съмнение».

«Не е наша работа да определяме достойнствата му, но той е абсолютен лидер на президентските избори…Той твърди, че е желателно да се мине на друго ниво в отношенията — по-плътно, по-дълбоко, с Русия, нима можем да не приветстваме това? Разбира се, ние приветстваме това».

 

Огромно внимание на Русия се отделя и от страна на медиите.

Журналист от Fox News нарече Путин победител на предстоящите в САЩ избори.

«Путин може да е сигурен, че поредният американски президент, който ще встъпи в длъжност през 2017 година, ще му помогне отново да направи от Русия велика», — написа авторът.

 

Според него, настоящият момент е най-подходящ за САЩ, за да напуснат световната сцена. Но изявленията на водещите кандидат от двете партии свидетелстват за това, че те действително се движат точно в тази посока.

«Точно в този момент влиза Путин. Защото слизането от световната арена ще струва скъпо на САЩ. За руския президент това ще се окаже неочакван късмет», — счита журналистът.

 

Споменавайки за кандидатите за президент на САЩ, авторът отбелязва, че изказванията на болшинството от тях поставят Русия в печеливша позиция.

Вестник The Washington Post счита, че нито Тръмп, нито Клинтън стават за това «да поставят Русия там, където й е мястото».

Журналистът от изданието пише за това,че сред всички стратегически грешки на администрацията на Обама най-голямата касае политиката на САЩ по отношение на Русия.

«След като ние дадохме на Путин късче от Европа и Близкия Изток, той престана да се страхува, че агресията му ще бъде спряна», — разсъждава изданието, добавяйки, че следващият американски президент трябва да притежава достатъчно сила, за да «постави Путин на мястото му».

 

Не е модерно да се ругае Русия

 

«Русия и Владимир Путин от 2012 година заемат сериозна ниша в темите на американските дебати от страна на всички кандидати за президент на САЩ. Има хора, които са готови да се споразумеят с него, а има и такива, които са абсолютно против диалога с Москва. По-рано темата Русия се използваше от немай къде, но сега тя зае по-голямо пространство. Като цяло международните теми не са най-важните в дебатите на кандидатите за президент на САЩ. Най-важното за американските избиратели е икономиката. Именно тя ще избере президента на САЩ», — уверен е политологът.

 

Събеседникът на изданието отбелязва, че твърдата и непримирима позиция по отношение на Русия се счита вече за остаряла и немодерна, за което пише и журналистът от Fox News Дъглас Шон.

«Що се отнася до членовете на Демократическата партия, Хилъри Клинът не е готова да си има работа с Владимир Путин. Джони Сандерс и Мартин ОМели са напълно готови да влязат в контакт с него, но техните рейтинги не са достатъчни. Хилъри Клинтън практически печели на 100 % «, — казва експертът.

 

«От членовете на Републиканската партия се откроява Доналд Тръмп, който е привърженик на диалога с Москва. Той счита, че липсата на нормални отношения между САЩ и Русия — са лична грешка и вина на Барак Обама. Тръмп е сигурен, че той като силен човек ще съумее да се договори с другия силен човек. Вторият по рейтинг, Тед Круз, е готов да разговаря с Путин, но с големи уговорки. Той играе ролята на ястреб-прагматик. Неоконсерваторът Марко Рубио е готов да се кара с Путин до края. Той иска да се установи безполетна зона навсякъде, където е възможно, да се засилят санкциите срещу Москва», — каза политологът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;