Батальон Азов 6_nНеотдавна конгресът на САЩ свали забраната за предоставяне на военна помощ на украинските доброволци, които са обвинени, че са с неонацистки възгледи, пише Jerusalem Post. Както отбелязва изданието, позовавайки се на The Nation, решението е било взето от Пентагона.

 

През юни миналата година, припомня изданието, конгресът прие поправка към закона, чиято цел беше да се попречи американската помощ за Украйна да се използва за подготовката и въоръжението на батальон «Азов». Това, както се отбелязва в статията, «независимо» подразделение беше интегрирано в състава на Националната гвардия на Украйна и взе участие в операциите срещу подкрепяните от Русия «въстаници».

 

Батальон «Азов», който авторите на поправката конгресмените Джон Кониерс и Тед Йохо наричат «неонацистко военно опълчение», от момента на създаването си породи много спорове. В емблемата на това формирование присъства символ, който много прилича на свастиката, а основателите на батальона са представители на военизираната неонацистка организация «Патриот на Украйна».

 

Независимо от това, Пентагонът неотдавна отмени поправката, обосновавайки се, че от нея няма нужда, защото подобно финансиране вече било забранено от друг закон.

 

Както пояснява изданието, позовавайки се на The Nation, военното министерство се базира на т.нар. закон на Лихи, който забранява на американското правителство да оказва помощ на лица и групи, извършващи «вопиющо нарушаване на правата на човека». Но, както пише Jerusalem Post, този закон не може да се приложи спрямо украинския батальон.

 

Новината, че «Азов» вече може легално да получава американска помощ, предизвика рязко възмущение сред представителите на Центъра Симон Визентал.

Азов

Миналата седмица организацията успя да попречи на провеждането във френския град Нант на конференция на батальон «Азов», чиято цел беше вербуване на хора, пише изданието.

 

«Тази стъпка на САЩ едва ли е неочаквана за тези, които следят растящата опасност от изпълзяването на нацизма в посткомунистическа Европа, особено в Прибалтика, в Унгария и в Украйна», — заяви за изданието Ефраим Зуроф, ръководител на йерусалимския офис на Центъра Симон Визентал.

 

Той отбеляза също, че САЩ «съвсем целенасочено игнорира» прославата на нацистките колаборационисти в тези страни, предоставя «материална изгода» за тези, които се борят рамо до рамо с нацистите, системно се внушава тезата, че между комунистите и нацистите няма разлика. 

Батальон Азов 0_n

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;