Извънредните парламентарни избори в Сърбия ще потвърдят курса на страната към евроинтеграцията, макар сърбите да не са готови за влизане в ЕС на всяка цена, счита старши научният сътрудник от Института към РАН Пьотр Искендеров.

Премиерът на страната и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия Александър Вучич на 17 януари заяви, че изборите ще бъдат тази година и ще потвърдят политиката на сближаване с ЕС. Той отбеляза наличието на социален конфликт в страната, който ще блокира реформите и който трябва да се разреши. Според него, правителството се нуждае от пълен 4-годишен мандат, за да може до 2020 година да завърши реформите, необходими за влизането в ЕС.

Според Искендеров, настоящата власт в Сърбия се нуждае от изборите, за да получи мандат за прилагане на непопулярни решения.

«Няма да скриваме, че настоящата управляваща коалиция начело с премиера Александър Вучич тегли към Брюксел, а не към Москва. Но за да се прилагат непопулярни мерки за влизането в ЕС, за да се съхрани политика на военен неутралитет, властите се нуждаят от подкрепата на избирателите. Така че идеята за предсрочни избори обединява и опозицията, и управляващите кръгове. По този въпрос те имат консенсус», — допълни Искендеров.

 

Тагове: ; ; ; ; ;