България „потъва“ и в Черно море

България Океански риболов gПреди половин век, при създаването си българският океански риболов носи още в началото за вътрешния пазар близо 15 000 тона риба годишно, което е два пъти повече от местния  улов.

 

През следващите двадесет години от 120 до 150 милиона долара влизат в държавната хазна от дейността на българските риболовни кораби, които кръстосват до корабите-майка в различни точки на световния океан. Пак в онези години – 90-те,  започват да работят и фериботните лини от Бургас до Новоросийск и Поти, по които три кораба разменят  товари от Русия и Грузия към България и обратно.

Черно море свързва няколко държави с общи граници по вода и служи за техен излаз през Босфора към оживените световни морски пътища, а в пристанища като Варна, Бургас, Севастопол, Констанца, Ялта, Сухуми, Поти, Феодосия, Геленджик, Кавказ и много други могат да се видят толкова национални  знамена, колкото на сградата на ООН.

Само преди два дни имах дълъг разговор с моряк, който носи в сърцето си любовта към професията, но сега е бил принуден да прекрати плаването и буквално се мяташе в града като риба на сухо.

Неговите думи буквално бяха: Черноморският бизнес загива, а с него ще потъне и държавата! Конкретната причина: напрежението между Русия и Украйна и превръщането на Черно море в място, където суперсилите помпат и демонстрират мускули.

Да припомним малко факти от близкото минало: През 2014 година НАТО проведе „Бриз 2014“ край бреговете на своите членки в региона и освен кораби на България тогава имаше и чужди такива. Румъния и Турция в акваторията на Черно море са наблъскани и военни съдове от САЩ, Гърция, Великобритания, Италия. Колкото и да уверяват, че тези учения бяха насрочени преди анексирането на Крим, никой не им вярваше. Това съответно предизвика тогава реакция от руска страна и техните кораби започнаха съответно рейдове край бреговете им, а бойните самолети се спускаха  над натовските армади на „санитарния минимум“, позволен от международните норми.

 

Въведените от ЕС и САЩ санкции пък спират работата на чуждестранните компании върху каквато и да е било дейност в Черно море, по всички проекти свързани с търсене на петрол и газ, по тяхното транспортиране и т.н.  Водеща американска компания губи по тази причини само до края на миналата година близо един милиард долара! Украйна, която е разчитала на многомилиардни проекти съвместно с Китай в Крим, също понася ударите на санкциите.

 

Терминалите пустеят, дори най-силният играч по черноморското крайбрежие – треминалът в румънското пристанище Констанца, е наполовина празен, както и в Одеса, Новоросийск и т.н..

 

Морската търговия съвсем е залиняла между съседите – едни просто са в криза и нямат пари да купуват,  други от страх, трети поради санкции. Дори и дългогодишни традиции са прекъснати,  на места национализмът взема връх над практицизма. Даже и контейнерни превозвачи като лидера MSC или Maersk и  ZIM усещат сериозно ударите на санкциите.

 

Другият сериозен поминък на населението край Черно море също поема много сериозни негативи от напрежението в района. Голяма част от предвидените за тази година круизи на световни оператори до черноморските пристанище се отменят или прекъсват пътуването си до Истанбул, без да навлизат в Черно море. Основни  оператори като  Royal Caribbean u Costa Cruises вече оповeстиха намеренията си за промяна на програмата при черноморските си плавания и че едва ли предвидените над 30 круизни посещения в пристанище Бургас с близо 50 000 пасажера ще се осъществят в този обем.

 

Само преди ден туроператорите в България отчетоха почти нулев интерес до този момент  към родните курорти през лятото от страна на Украйна и Русия, нещо, което досега не е било констатирано в предварителните записвания за почивка в хотелите през активния сезон. Явно, нито алкохолният или секс туризъм, още по-малко ритуалните погребения на вампири, таласъми и пр., могат да увеличат „туристопотока“ от тези страни. А за промяна в стратегията едва ли има време.

 

Защото според медиите в близкото минало ние тогава си имахме друга доминанта: „На българското пристанище Варна на Черно море пристигна американският разрушител /ескадрен миноносец/ „Доналд Кук“.  Поради „неофициалния характер на визитата“ на американския кораб са били засилени мерките за сигурност на пристанище Варна“.

Български ли са българските териториални води?

Край на цитата!    Това е положението, засега….

Ст. Прончев

Коментари:

Зареждане ...