Бежанци, включително жени и деца, започнаха гладна стачка в лагера, разположен в северната част на Норвегия около границата с Русия, те протестират срещу експулсирането им от кралството, съобщи телевизия NRK.

В събота и неделя около 70 бежанци бяха разквартирувани в различни лагери, разположени по цялата страна, в провинция Финмарк, съседна на Русия, за да престоят там до времето на експулсирането им от страната. Норвежските власти им отказват правото на пребиваване в кралството, но бежанците заявяват, че не приемат повода за отказ, възмутени са от отношението на властите към тях и в знак на протест започват гладна стачка.

Телевизията говори с един от бежанците — Реми Хадад. Той разказа, че когато мигрантите са били изведени от лагерите, са им обещали, че ще има събеседване с представители на властта, но с  бежанците така и никой не се е срещнал до момента.

«Нямаме никаква информация», — каза Хадад.

«Гладуват и възрастни, и деца», — каза друг бежанец.

По-рано Норвегия заяви, че голяма част от пристигналите бежанци в кралството през руско-норвежската граница (5 500) вероятно ще получат отказ за пребиваване в страната. Днес се решава въпросът, по какъв начин ще бъдат експулсирани хората. Норвегия получи много критики от правозащитници, когато обяви намерението си да експулсира бежанците по начина, по който те бяха пристигнали в страната — на велосипеди.

На границата между Русия и Норвегия тези дни температурата на въздуха е — 25 градуса.

Тагове: ; ; ; ;