Новият американски президент трябва да бъде човек, който да не се страхува да спре Владимир Путин, счита журналистът от Washington Post. Според нея, нито Доналд Тръмп, мечтаещ за дружба с руския президент, нито Хилъри Клинтън не стават за тази роля.

Сред всички стратегически грешки, допуснати от администрацията на Обама, най-голямата е  политиката на САЩ по отношение на Русия, счита журналистът от Washington Post Дженифър Рубин. Според нея, когато Вашингтон поканил Москва да участва в преговорите за сирийското химическо оръжие, «всичко тръгнало по наклонената плоскост».

«След като ние дадохме на Путин късче от Европа и Близкия Изток, той престана да се страхува, че някой ще спре агресията му», — разсъждава журналистката.

Според нея, нищо не може да спре руския президент той да «нахлуе в още една бивша съветска република» или да превърне Ирак и Сирия в «държави-сателити».

 

Действащият президент на САЩ се страхува да влезе в конфронтация с руския си колега. Доналд Тръмп иска да му стане приятел и одобрява присъствието на въоръжените сили на Путин в Сирия. А Хилъри Клинтън бе инициатор на «рестартирането» на отношенията с Москва, отбелязва Рубин. Затова, резюмира тя, следващият американски президент трябва да притежава достатъчна сила и мотивировка, за да «постави Путин на мястото му».

 

Авторът на статията подчертава, че иронията на ситуацията е в това, че САЩ имат всички козове срещу руския президент. Ако Вашингтон възстанови военната си мощ и съюзите, ако обърне внимание върху нарушаването на правата на човека в Русия, то Путин ще се окаже в трудно положение.

«Вместо това ние му позволяваме да безчинства, да потъпква собствения си народ и да връща Русия в качеството й на основна сила в Близкия Изток, — пише журналистката. — Ако Обама обявява, че студената война е завършила, то е само затова, че ние предаваме на Москва една държава след друга».

 

Авторът предлага един от републиканските кандидати да заяви, че Тръмп или Клинтън не могат да заемат президентското кресло, защото нито един от тях не разбира Путин и не знае как да го спре. Според журналистката, за да може Америка отново да стане велика държава тя не трябва да се спотайва пред жестоки диктатори, не трябва да захвърля приятелите си, да отстъпва сферите си на влияние и да се отказва от използване на икономическото си преимущество в името на собствената изгода.

Този, който се реши на подобно изявление, може да развенчае чара на Тръмп над Републиканската партия и да се изяви като надежден главнокомандващ, завършва Дженифър Рубин.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;