AK PARTI TBMM GRUP TOPLANTISIТерористичният акт и ожесточените боеве в юго-източната част на Турция свидетелстват за това, че мир и спокойствие в страната скоро няма да има. Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговите привърженици дават на проблемите съвсем просто обяснение — враговете, вътрешни и външни, са опитват да отслабят, да разделят и поробят Турция, пише Die Presse.

След терористичните актове в Истанбул премиерът на Турция Ахмет Давутоглу намекна, че правителството счита за виновни не само джихадистите, а «някой е използвал ИД в качеството й на «изпълнител», — заяви той.

В действителност политическото ръководство в голяма степен е виновно за това, че броят на огнищата на кризата в страната расте с всеки изминал ден. Ако правителството не може да признае този факт, по-вероятно ще е Турция да започне да се тресе още повече, пише изданието.

Преди година мирният процес с кюрдите беше един основните точки в политиката на Ердоган. Но, убеждавайки се в това, че опитите да се регулира конфликтът без кръвопролития предизвикват недоверието на турските националисти и водят до загуба на гласове за управляващата партия на Ердоган на изборите, президентът реши радикално да промени курса си. Той обяви, че мирният процес е стигнал до задънена улица и се разпореди да се засилят атаките срещу Работническата партия на Кюрдистан.

Успехите на РПК в Сирия също оскърбиха Турция и засилиха амбицията на турското правителство войната в съседната страна да се затегне. Анкара заплаши с това, че Асад ще бъде свален. В името на тази цел Ердоган оказва политическа и военна подкрепа на противниците на сирийския президент, колкото и съмнителни да са те.

Но мечтите на Анкара до момента се намират далече от реалността — пет години след началото на конфликта Асад както и преди се намира в президентския си стол, отбелязва изданието.

Дори ако не фокусираме вниманието си върху Сирия, турската политика в Близкия Изток вече отдавна е на дъното. Ердоган успя да влоши отношенията си с Ирак, Иран, Египет и Израел.

Кризата между Турция и Русия, която се разрази след инцидента със сваления Су-24 и продължава вече повече от два месеца, значително занижава шансовете на Анкара да запазят влиянието си в региона, завършва авторът на статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;