Сирия ново a_В събота сутринта групировката Ислямска държава започна настъпление в северо-западните райони Айяш и Ал- Bughayliyah в  провинция Дейр-ез-Зор, около западния бряг на Ефрат. Първоначално нападението беше успешно, защото на фронтовата линия бяха хвърлени смъртници. Терористите пробиха отбраната на правителствените сили и завзеха няколко района в окръзите Айяш и Ал- Bughayliyah, в това число и арсенала, намиращ се западно от хотел «Ефрат».

Този първи успех бе широко тиражиран в информационните ресурси на ИД и в медиите на ислямистите. Там се твърдеше, че половината от град Дейр-ез-Зор е завзет и сирийската армия е понесла тежко поражение.

В същото време командването на 137 бригада от 17-та дивизия на ВС на САР извика подкрепление. Пристигналите бойци от 104-та бригада атакуваха терористите в северо-западната част на столицата на провинцията и разгромиха вражеската групировка, връщайки си арсенала в Айяш  и окръг Ал- Bughayliyah.

Още в началото на щурма беше унищожен командващият бандитското формирование на Ислямска държава в Дейр-ез-Зор Абу Хамза Ал-Ансари.

Озверели от неговата смърт, терористите екзекутираха 280 мирни граждани, част от семействата на сирийските военнослужещи и граждански лица, сред които имаше множество деца. Мирните граждани бяха хванати по време на нападението. ИД разстреля и петима военнослужещи от ВС на САР.

137-а бригада от Сирийската правителствена армия нападна също командния пункт в Джебел Ал-Thardeh. По време на отблъскване на настъплението на ИД сирийските подразделения понесоха тежки загуби. Убити са 49 войници. Загубите от страна на терористите също са големи.

Унищожени са няколко десетки метежници.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;