Пентагон Сирия iya_1В резултат на удара, нанесен на 11 януари, е бил унищожен центърът за съхранение и разпределение на наличните средства до иракския град Мосул, предаде CNN.

На кадрите се вижда, как след взрива от въздуха излитат малки предмети, напомнящи пари.

Шефът на Централното командване на ВС на САЩ генерал Лойд Остин в коментар за CNN характеризира операцията като «добър удар».

«Според нашите оценки, ударът лиши ИД от 1 млн долара», — каза той, отбелязвайки, че това не е първият удар на силите на коалицията по паричните средства на групировката.

САЩ оглавяват коалиция от 65 държави, участващи в бомбардировките над Ислямска държава в Ирак и Сирия. В Сирия коалицията действа без разрешението на местните власти.

Около 90 % от авиоударите на коалицията се осъществява от ВВС на САЩ. САЩ не координират ударите си с Русия, която нанася авиоудари по терористите в Сирия, макар двете държави по-рано да се договориха за прилагане на мерки за избягване на конфликти във въздуха.

Министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем заяви, че действията на коалицията начело със САЩ в Сирия са в разрез с международното право и нарушават суверенитета на Сирийската Арабска Република. Посланикът на Сирия в Москва Рияд Хадад също заяви, че коалицията на САЩ и техните съюзници не са постигнали никакви реални резултати в борбата с ИД.

През декември официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков заяви, че действията на «антиидиловската коалиция» в Сирия не винаги съответства на заявените цели — борба с Ислямска държава.

Упълномощеният от МВнР на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов заяви, че действията на международната коалиция начело със САЩ в Ирак и Сирия за изминалата година са били главно имитация на борба с ИД.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;