Могъщото кралство Саудитска Арабия, което дълго време контролираше световните цени на нефта, изпитва големи трудности и в икономиката, и в политиката, пише интернет-изданието OilPrice, специализирано в енергийната тематика.

«Саудитите проиграват войните в Сирия и Йемен, тяхното лидерство в ОПЕК е под заплаха, те не могат да спечелят война с цените на нефта, а миналият съюз със Запада е под въпрос. От гледна точка на Саудитска Арабия, Иран жъне успехи по всички фронтове», — пише изданието.

 

Ер-Рияд се тревожи от това, че губи позициите си в ОПЕК. В близкото минало Саудитска Арабия беше безспорен лидер в организацията, но сега шистовият бум в САЩ, повишеният добив на нефт от Русия и непоколебимият Иран хвърлят ръкавица на саудитите. Паричните резерви на саудитите на фона на сриването цената на нефта бързо потъват. По най-оптимистичните прогнози, Ер-Рияд може да издържи на ниските цени на нефта само за близките четири години, се казва в статията.

 

Саудитска Арабия се бори за влияние в Сирия и в Йемен срещу Иран, който оказва значително влияние върху шиитите. Иран поддържа военизираната шиитска организация «Хизбулла» в Ливан и болшинството шиити в Сирия. Но най-важното е, че Иран може да завоюва определена подкрепа от страна на сунитски държави. Както пише изданието, «екзекутираният от саудитите шейх ан-Нимр е непряко признание, че влиянието на Иран расте сред шиитите в Саудитска Арабия, които са 15 % от цялото население».

Това доказва, че властта в кралството чувства заплаха на собствената си територия, отбелязва авторът на статията.

 

Саудитска Арабия разбира, че не може да победи Иран в пряк сблъсък. Населението на Иран е повече, а неговите генерали са «закалени във войните», докато ключовите военни постове в Саудитска Арабия се заемат от съратници на кралското семейство. Независимо от това, че Саудитска Арабия има най-новите образци на въоръжение, държавата силно зависи от Запада по въпросите за тяхната употреба и техническа поддръжка. Към това трябва да се добави и фактът, че саудитската власт не може да разчита на помощта на САЩ в случай на сблъсък с Иран, а без подкрепата на Вашингтон Ер-Рияд «няма никакви шонсове» за победа над Иран, пише OilPrice.

 

«Саудитите са в паника по всички фронтове — започвайки от статуса си в ОПЕК и намаляващите резерви, и завършвайки с войните и намаляващият брой съюзници…», — се казва в статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;