ИД касапница СирияТерористите от Ислямска държава убиха около 280 човека в сирийската провинция Дейр-ез-Зор, където Русия хвърли хуманитарна помощ, убийствата продължават и в момента, съобщават местни жители.

«Нечовешкото клане извършва днес Ислямска държава. Настана масова клане в провинциите Ал-Багилия в Дейр-ез-Зор. Жертвите са над 280, сред тях има жени, деца, старци. Основанието им е — че са сътрудничели на сирийската армия», съобщи сирийската преса.

 

«От село Ал-Багилия постъпват сведения за това, че терористите от Ислямска държава в момента колят цели семейства», — се казва в съобщението.

 

В петък руската авиация започна хуманитарна операция в Сирия. Първата партия хуманитарна помощ от Министерството на отбраната на Русия бе доставена в сирийския град Дейр-ез-Зор.

ИД Сирия k

Заместник постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков заяви, че широко се обсъжда кризата в град Мадая, който е обсаден уж от правителствената войска, но за проблемите, които създават действителните блокиращи градовете сирийски метежници в провинция Алепо никой не «обелва нито дума».

 

Министерството на отбраната на Русия публикува видео, което документира доставката на хуманитарната помощ.

 

Коментирайки съобщенията за началото на руската хуманитарна операция в Сирия, шефът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби започна в прав текст да обвинява Русия:

«Ние не сме против, ако Русия се фокусира повече върху хуманитарната помощ и по-малко върху авиоударите по отрядите на сирийската опозиция».

Кирби също заяви, че «не е виждал никакви потвърждения» за това, че Русия доставя хуманитарна помощ на Сирия.

ИД Сирия ad

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова в отговор заяви, че Държавният департамент на САЩ, както обикновено, «не вижда руската хуманитарна помощ, както това се случи с огромните кервани тежки руски автомобили, които доставиха помощ на Украйна».

Захарова заяви също, че САЩ виждат винаги само това, което поискат.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;