9 май foto-2Въпреки наличните противоречия, европейците ще останат под контрола на САЩ.

При това ще останат чрез запазването на самия Европейски съюз. Не е тайна, че в последните години ЕС се превърна в добре смазан механизъм, който помага на САЩ да придвижва каквито си иска решения в Европа. Затова американците ще направят всичко, за да запазят този съюз. Той им е нужен. Необходим им е. Крайно потребен им е.

НАТО също ще остане един от главните фактори за запазване влиянието на САЩ в Европа.

Защо?

Защото няма друга сила, която като чадър да се прави, че прикрива, защитава, въвежда ред и сигурност, каквито са пропагандните лозунги на НАТО.

Ако в светът имаше друга подобна въоръжена колективна сила, тогава светът щеше да има избор. Факт е, че колективна въоръжена сила, подобна на някогашния Варшавски договор няма.

Затова европейците от десетилетия се крият под американският «‘чадър на безопасност». И едва ли така масово ще поискат да излязат на проветриво.

Защо не искат да са на проветриво? Защото на проветриво ще трябва да хвърлят още повече пари за отбрана, затова.

В близките години можем да очакваме увеличаване на сътрудничеството между САЩ и ЕС във връзка с подписването на прословутия договор за Трансатлантическо сътрудничество. На този етап по този въпрос се мълчи. Напълно целенасочено се мълчи. Отклониха ни вниманието с разни джихадисти, изнасилвачи, убийци тукашни и чужди и прочие почти извънземни душевни земетресения, а за Трансатлантическия договор мълчат.

А с този договор нещата няма да са лесни.

Ангела Меркел заяви, че договорът ще бъде подписан до края на 2015 година. Сега Меркел се занимава с бежанците, т.е. със себе си. Защото й се клати престола, затова никой не говори за договора. Заети са, това искат да кажат.

2015 година обаче си замина и принцът на бял кон не дойде.

Затова тази година американците вероятно ще се доберат до подписването на този договор, без значение дали нечий стол се тресе и без значение къде по света има хуманитарна или друга някаква криза. Такива са американците — създават кризите, за да се възползват от техните най-разнообразни последствия.

Да не забравяме, че от този договор самите европейци ще получат не малко изгода. Стоките на европейците по-лесно ще попадат на американския пазар. Но това се отнася за едрите производители, май френд. Нас това не ни засяга. Печалбата за нас ще бъде пак — йок, както казваме от времето, в което ни облъчват с турски сериали.

Глобално погледнато, от Трансатлантическия договор ще спечелят най-вече американските компании — те са с изключително голяма мощност в сравнение с европейските.

Това е и целта на Америка — да завладеят максимално пазарите на Европа. А завладеят ли тотално пазарите на Европа, те вече напълно я притежават. Отново без нито един изстрел, казано по повод стореното от Михаил Горбачов.

В края на краищата старата и алчна Европа ще се договори със старите и алчни американци и ще намерят някакъв баланс на интересите между американския и европейския бизнес-елит. Да, ще се карат, ще се псуват под мустак, но най-накрая ще си поделят баницата.

Да, стара и охранена Европа вече твърдо е срещу Русия.

Ако Русия успее да създаде нов Варшавски договор един ден, това вече ще промени ситуацията.

Ако не успее, ще станем свидетели на смели, но изтощителни опити една държава да се бори като самотен лъв срещу стадо изгладнели мамути.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;