Турция пазар 7Тероризмът и руските санкции заставиха турската икономика да се готви към най-лошото, пише The Voice of America.

Без съмнение, заради терористичния акт в Истанбул тази седмица, по време на който загинаха 10 немски туристи, ще пострада туризмът, който носи на турската икономика ежегодно 34 милиарда долара, а ролята на немските туристи тук е 15 %, подчертава авторът на статията.

«Кой след това ще стъпи в Турция? Това е краят на турския туризъм», — цитира изданието думите  на експерта в туристическата сфера Рефет Кайякиран.

Според него, много немци в последните дни са отменили резервациите си.

 

Освен това, турската икономика вече започва да усеща ефекта от санкциите, които Москва въведе след свалянето на руския самолет на границата със Сирия. Голяма част от руските ограничителни мерки засягат селското стопанство, туристическия и банковия сектор в икономиката на Турция, се казва в статията.

Руските санкции от една страна и терористичната заплаха от друга имат ефекта на доминото, който ще засегне не само хотелите и курортите, но и собствениците на магазини, таксиметровите шофьори и уличните търговци, чийто печалби зависят от туристите, пише изданието, позовавайки се на Рефет Кайякиран.

«Връщането на тези загуби може да ни коства години», — казва турският експерт.

 

«Русия закупуваше 60 % от плодовете и зеленчуците, които ние експортирахме. Сега изгубихме всичко това. За нас Русия е огромен пазар», — цитира изданието президента на Турската асоциация на продавачите на плодове и зеленчуци Бурхан Ера.

Турция e4

Според оценката на турските власти, Турция ще изгуби около 764 милиона долара от руското ембарго. Русия спря енергийния проект «Турски поток» и строителството на атомната електроцентрала «Аккую».

Според турския политолог Айдън Сезер, руските санкции ще струват на Турция над 12 милиарда долара ежегодно — тези цифри надвишават повече от четири пъти всички очаквания, пише изданието.

Един от водещите турски финансови институти Is Bankasi публикува отчет, в който се казва, че руските санкции ще засегнат най-силно хранителния експорт, а също приходите от търговия и строителство.

 

В най-добрия случай загубите на Анкара ще бъдат около 4.4 милиарда долара, в най-лошия — 7.3 милиарда долара, отбелязва статията.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;