ХизбуллаlИзраел е обезпокоен от информацията за доставката на руско оръжие за организацията «Хизбулла», съобщи изданието. Целите на Русия и «Хизбулла» съвпадат, затова страните, макар и не «естествени партньори» воюват заедно с проправителствените сили, отбелязва изданието.

Но, отчитайки важността за Москва на отношенията й с Тел-Авив, тя едва ли ще прояви невнимателност, въоръжавайки шиитската организация.

 

След влизането на Русия в сирийския конфликт, организацията Хизбулла представлява все по-голяма заплаха за Израел. Опасенията на Тел-Авив са напълно оправдани, че е постъпила информация за доставката на руска военна техника за организацията.

Русия осъществява преки «доставки на артилерия и противотанкови боеприпаси на Хизбулла без да се безпокои за целта, с която те ще бъдат използвани», пише изданието, позовавайки се на «командири от средните звена». И това се случва независимо от отношенията на Русия с Израел.

 

Информацията, впрочем, не е проверена, и аналитиците бързат да успокоят Тел-Авив.

 

Хизбулла води войната в Сирия чрез финансовата помощ на Иран. От Иран организацията получава и военна подготовка, което й позволи да стане «мощна въоръжена сила с обширен арсенал от артилерийски ракети и сложна организационна структура». Но за последните години тя изгуби своя потенциал, макар както преди да си остава заплаха.

 

«Ако преброим ракетите на организацията, то те са толкова силни, колкото и преди в Сирия да се разгори гражданската война. Но ако говорим за бойния дух, то той не е твърде силен. Те понасят големи загуби», — поясни професорът от университета в Тел-Авив Ейал Зисер, който добави, че над организацията тегне «финансово бреме».

 

По данни на израелското разузнаване, по време на боевете в Сирия Хизбулла е изгубила около 500 бойци, 5 хиляди са били ранени, имайки предвид, че контингентът им е 18 хиляди човека. Затова, отбелязва изданието, «неочакваната и решителна намеса на Русия» в Сирия донесе истинско «облекчение» на всички групировки, подкрепящи режима на Башар Асад.

«Това е изгодно за Хизбулла, защото по някакъв начин Русия споделя с тях товара, нанасяйки удари по техните противници в сирийската опозиция»,  отбелязва старши научният сътрудник по програма «Инициатива за арабско реформиране» Лина Хатиб.

 

Може би целите на руската авиация и пехотата на Хизбулла да не съвпадат, не бива да ги наричаме «естествени съюзници». Затова Русия едва ли ще доставя оръжие на шиитската организация, уверена е Хатиб.

По-скоро оръжието на Русия е предназначено за армията на Асад, но част от оръжието после попада в ръцете на Хизбулла, предполага изданието. Това може би се случва, защото на отделните фронтове силите на Асад понесоха сериозни загуби.

«Вероятно Русия залага на сухопътните сили на Хизбулла, отколкото на разпадащата се сирийска армия. Но Русия е достатъчно внимателна, за да не засили Хизбулла до такава степен, че тя да представлява сериозна заплаха за Израел», — счита Хатиб.

Зисер е солидарен с колегата си:

«Русия няма интерес от това. Тя знае доколко Израел е чувствителен по този въпрос и едва ли има намерение да го дразни».

Но ако съобщенията за доставката на руско оръжие се потвърдят, подобно развитие на събитията без всякакво съмнение ще предизвикат сериозните опасения на Тел-Авив, отбелязва ръководителят на програмата «Тероризъм и конфликти с малка интензивност» от Института за изследване на националната сигурност» Йорам Швейцер.

«Опасността от доставката на руско въоръжение в Сирия и Иран за Хизбулла е един от негативните фактори от участието на Русия в региона. Подобна опасност е съществувала винаги. Въпросът е само един — това истина ли е?», — заяви той.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;