В столицата на Молдавия в събота започнаха мащабни протестни акции на опозиционните леви сили от Партията на социалистите, «Нашата партия» и дясноцентристката платформа «Достойнство и истина».

В събота в центъра на Кишинев първи стартира протестът на привържениците и активистите на движение DA. Към тях се присъединиха социалистите начело с лидера Игор Додон. Очаква се, че след това към протеста ще се включат и привържениците на «Нашата партия».

Исканията на протестиращите са еднакви — оставка на действащата власт, разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Партиите на протестите провеждат подобни акции в Кишинев от септември 2015 година. Независимо, партиите са с еднакви искания, те са привърженици на различен геополитически вектор на страната. Платформата DA е за европейска интеграция, а социалистите и «Нашата партия» са за стабилизирана на молдовската държава и за сътрудничество с Русия, за евразийски геополитически вектор.

Молдавия започна новата година без правителство и на фона на дълбока политическа криза. Правителството на страната, което се оглавяваше от вице-председателя на Либерално-демократическата партия Валерий Стрелец, подаде оставка на 29 октомври.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;